четвртак, 29. март 2012.

DIJETA, DIJETE, DIJETICE...ILI BRIGA O SEBI





ZDRAVA ISHRANA


Najbitnija upustva za optimalnu ishranu
                Zbog vremena aktivacije organa- određeni organi rade najbolje pre ili posle podne- poštujte vreme unošenja hrane; naime pretežno ugljeno hidratna hrana se konzumira do 15-16h, a pretežno proteinska hrana

posle tog vremena. A najkasnije do 20h da bude poslednji obrok.


 
                                  JELOVNIK
Za zdravo mrsavljenje bez opterecenja- normalna ishrana:
***Pre doručka, po ustajanju, na primer najmanje 1h pre doručka- a može i duže,------uzeti med i vodu, ili med i limunadu, gde med otapate u ustima polako;
-------Ili slatko domaće sa vodom ili limunadom,
-------ili ako prija VOĆE - jabuku, breskvu, grožđe i sl
-------Ili POVRĆE – šargarepu ili krastavac

 

***Za 1-2 sata doručak:


Doručak treba da bude od voća ili  povrća; neki voćni namaz sa hlebom, recimo:

  -2. kriske hleba, maslac-(nikako maargarin) i džem;
-ili kuvano žito sa 1.kasikom suvog grođa i 1.kasikom oraha i 1.kašikom meda (ili nekim drugim suvim voćem koje volite: kajsije, smokve, šljive, ili umesto oraha: lešnici, bademi- nesto od tih kombinacija),
-ili kuvani ovas sa grođem i orasima i kašikom meda ...

 
Užina:

 sveže voće(1- 2. jabuke, ili pomorandze, ili 1. banana) ili sušeno ako je zimski period (šlive i kajsije- pet kom najviše ili smokve-3 kom. )

Ručak
 Klasično neko jelo ali bez mesa i ribe;
 recimo grašak sa puno šargarepe sa crnim hlebom i svežom salatom;

ili buranija sa hlebom i svežom salatom,
ili pasulj sa hlebom i svežom salatom,
ili špagete sa prelivom od dinstanog povrća...



Užina:
isto kao i prva uzina - napomena da voce sa vise vode moze i 2-3 .komada, dok banane samo jedna...

Večera :

Parče mesa sa puno sirove salate,-BEZ HLEBA, KROMPIRA PIRINČA I SL
ili parče ribe sa puno sirove sveže salate,
ili grčka salata: sirova salata sa sirom i uljem,
ili kuvano jaje sa salatom
ili kuvana viršla sa salatomili samo orasi, bademi, lešnici ... oko 30-50g (to je 10-15 komada)


Dijetetičar nutricionista Tanja Jovanović

Нема коментара:

Постави коментар