понедељак, 10. септембар 2012.

EHINACEA, ŠTA JE TO?

Ehinacea

Ehinacea je biljka poreklom iz Severne Amerike koju su od davnina koristili indijanci za lečenje ujeda zmija i otrovnih insekata. Kasnije je otkriveno da upotreba ehinacee može da poboljša prirodnu odbranu organizma, čineći ga jačim u borbi sa različitim vrstama virusa i bakterija.


                     Svakodnevna upotreba Echinacee može sprečiti i/ili pomoći u borbi protiv prehlada, gripa i prisustva bakterija u gornjim respiratornim putevima. Biljka ima prirodno imunostimulativno dejstvo. Upotreba Echinacee može pojačati prirodnu odbranu organizma povećavajući aktivnost makrofaga i broj belih krvnih zrnaca koji stvaranju antitela, te na taj način organizam postaje otporniji na napade patogenih mikroorganizama.
                    Na osnovu teorijskih predpostavki, ehinaceu ne treba primenjivati kod progresivnih sistemskih autoimunih oboljenja (AIDS, tuberkuloza, multipla skleroza , lupus...), kod istovremene upotrebe imunosupresiva i kortikosteroida, kod alergija na druge biljke iz familije glavočika (Asteraceae) : kamilica, maslačak, neven.
U Srbiji preparati ehinacee nisu registrovani za upotrebu kod dece mlađe od 2 godine, zbog moguće alergije.

                   Ehinacea se odlično uklapa sa drugim biljkama, kao što su šipurak i acerola, ili sa supstancama poput propolisa i vitamina C ima sinergijsko dejstvo i njihova istovremena upotreba je veoma korisna.


                   Nemačka komisija E (telo obrazovano od strane ministarstva zdravlja da ispita opravdanost upotrebe tradiconalnih biljnih lekova) odobrila je ehinaceu za upotrebu u terapiji prehlada i hroničnih infekcija respiratornog trakta, kao i infekcija donjeg urinarnog trakta.
 Brojne studije su potvrdile imunostimulativna i antibakterijska svojstva ehinacee.
                  Svakodnevna upotreba Ehinacee može sprečiti i /ili pomoći u borbi protiv prehlada, gripa i prisustva bakterija u gornjim respiratornim putevima.


                             Upotreba

                             U kliničkoj fitoterapiji granica se postavlja na 8 nedelja primene, a preporuka je 4-6 nedelja preventivno i to najbolje u periodima kada se javljaju infekcije, prehlade. U slučaju postojeće infekcije, najbolji učinak se postiže ako se koristi 1-2 nedelje u visokim dnevnim dozama.
                            Postoji i u obliku spreja za grlo, čime se omogućava ispoljavanje lokalnog antivirusnog, antibakterijskog i protivupalnog dejstva. Za decu su prikladni bezalkoholni preparati ehinacee. Upotrebljava se prema uputstvu proizvođača u zavisnosti od jačine ekstrakta i pojedinačne doze. Najčešće se proizvode kapsule sa 400mg standardizovanog ekstrakta ehinacee, a koriste se u zavisnosti od intenziteta bolesti i imunološkog stanja organizma.

                     


1 коментар:

  1. Molim vas za savet: popila sam 1 kutiju Immunilflora (pila 2 nedelje,pa 2 pauza) pa me interesuje da li treba da pravim pauzu i koliku da bih nastavila da pijem? Takođe da li mala deca (od 4 i 1 god) mogu da koriste ehinaceu?

    ОдговориИзбриши