понедељак, 13. фебруар 2012.


               
EHINACEA, PRIRODNI ANTIBIOTIK
 
FITOTERAPIJA, PRVI IZBOR

        Preventivna upotreba preparata na bazi ehinacee jača  imunološku odbranu  i pomaže tokom cele godine  da  svoj organizam  učinimo otpornijim prema virusima i bakterijama. Uzroci  slabljenja  imuniteta mogu  biti različiti :  hroničan  stres , neizbalansirana  ishrana ,malo sna , hronične  i akutne infekcije i dr.
         Preventivna  fitoterapija  biljnim imunostimulansima , kao što  su standardizovani preprati na bazi purpurne  ehinacee, povoljno  utiče  na ublažavanje  simptoma  gripa  i nazeba  i  dovodi do značajnog skraćenja toka bolesti . 

               Ehinacea se pre otkrića penicilina koristila kao prirodno sredstvo u borbi protiv patogenih bakterija , virusa i gljivica. Flemingovo epohalno otkriće penicilina dovelo je do potpunog zaborava ove korisne biljke koja se upotrebljavala vekovima. Današnja težnja modernog čoveka da se okrene prirodi i manje agresivnim preparatima , dovela je  do velikog  interesovanja i novih ispitivanja bijlke ehinacee . 

   Lekoviti sastojci  ehinacee  podstiču fagocitozu , utiču na povećanje belih krvnih zrnaca i produkciju antitela. Bezbedna i moćna, ehinacea stimuliše različite ćelije imunog sistema koje su glavno oružje protiv infekcija.
       
Ehinacea se koristi protiv prehlade, gripa  i upale grla. Najefikasnija je kada počnete da je uzimate na prvi znak bolesti. Ukoliko se bolest već razvila, ehinacea pomaže da simptomi  budu manje intenzivni i da brže dođe do ozdravljenja.
     
  U zimskom periodu ehinacea  pomaže protiv ponovnih respiratornih infekcija kao što su bronhitis, sinuzitis, laringitis i upala uha koji su najčešće  izazvane streptokokama.
       Ehinacea se koristi u lečenju oralne i vaginalne kandidijaze. Kod oralne kandidijaze  preporučuje se direktna  aplikacija kapi ili spreja ehinacee na  sluzokožu  i istovremena upotreba kapsula  ehinacee za opšte jačanje imuniteta.
      Uporne urogenitalne infekcije takođe mogu biti efikasnije lečene pravovremenom upotrebom preparata na bazi ehinacee.  
      Kao prirodni antibiotik ehinacea ubrzava zaceljivanje kože ukljucujuci  rane, opekotine,  ekceme i  herpes infekcije. Može se nanositi  direktno  na kožu u kombinaciji sa preparatima  za oralnu upotrebu-kapsulama i sirupima ehinacee za opšte podizanje imuniteta. .
      Mnogim kliničkim studijama utvrđeno je da  ehinacea ne izaziva neželjena dejstva ni kod  kontinuirane primene visokih doza. Potreban je oprez samo  kod osoba alergičnih na biljke iz porodice Asteraceae (kamilica, neven...).
      
     Preparate ehinacee ne treba da koriste jedino osobe sa progresivnim sistemskim bolestima kao što su  oboleli od tuberkuloze , AIDS-a, multiple skleroze i drugih autoimunih bolesti. 




 Za razliku od sintetskih antibiotika sastojci ehinacee ne uništavaju crevnu mikrofloru, duža upotreba ne dovodi do nastanka kandidijaze , ne pogoršava  krvnu sliku i ne oštećuje jetru i bubrege.





 *Immunilflor, pored ehinace sadrži i mačju kandžu, Cink, probiotike (2 milijarde) , i vitamin C.
    
    


       Upotreba ehinacee ne treba da bude duža od  9 nedelja, nakon toga se savetuje pauza od 1-2 nedelje. Najbolji su rezultati ako se ehinacea primeni kod prvih  , najranijih simptoma bolesti .

Ehinacea primenjena na vreme , obezbeđuje brz opravak i povratak svakodnevnim obavezama i 
aktivnostima.

Mr ph Saška Bogavac

Нема коментара:

Постави коментар