четвртак, 16. фебруар 2012.

Prostata


Fitoterapija benignog uvećanja prostate 


  


                    Benigna Hiperplazija Prostate (BHP) ili adenom prostate  jedno je od najčešćih oboljenja muškaraca nakon 50.godine života . Učestalost BHP se povećava sa godinama. 
   Smatra se da je određeni stepen BHP prisutan kod 80 %  muškaraca starijih od 40 godina.Ovo oboljenje  karakteriše  nemaligni (benigni) prekomerni rast ćelija prostate,što dovodi do otežanog pražnjenja bešike kroz suženu mokraćnu cev  (uretru) . Obzirom da se bešika ne može potpuno isprazniti,javljaju se  većina simptoma koji mogu biti opstruktivni i iritativni.

  Opstriktivni simptomi su : odložen I otežan  početak mokrenja, slab i spor mlaz urina, nepotpuno pražnjenje, isprekidano mokrenje...
  Od iritativnih simptoma najčešće se sreću: nokturija (potreba za mokrenjem 2-3puta tokom noći), dizurija (bol pri mokrenju), hematurija(prisutnost krvi u mokraći) , polakiurija (učestalo mokrenje) ,urgentno mokrenje(jak i iznenadni nagon za mokrenjem), inkontinencija(nekontrolisano isticanje mokraće).
 



              Dijagnoza se postavlja digitorenalnim pregledom, ehosonografijom prostate i izradom PSA (prostata specifičnog antigena).Takođe se može meriti  količina zaostalog urina u bešici nakon mokrenja i brzina protoka urina.Analiza urina pokazuje eventualni sadržaj krvi i upućuje na prisutnost infekcije,dok se urinokultura radi u slučaju prisutne infekcije.

   Terapija je medikamentozna i operativna. Medikamentozno lečenje pacijenata započinje najčešće biljnim preparatima. Prednost biljnih preparata je u potpunom odsustvu neželjenih efekata.Mnoga ispitivanja su pokazala da oni ublažavaju simptome koji se javljaju kod uvećane prostate.Ne mogu da dovedu do trajnog izlečenja ali pozitivno utiču na kvalitet života time što olakšavaju mokrenje,smanjuju učestalost mokrenja naročito noću a u izvesnoj meri pozitivno utiču i na seksualnu funkciju.                                    

                                             

     Postoje biljni preparati različitog sastava ,  jedan od njih je  PROST ERBE koji sadrži suvi ekstrakt testeraste  palme (Saw palmetto)  kombinovan sa suvim ekstraktom deteline , koprive ,uve i bundeve.
Redovno uzimanje tableta  PROST ERBE a samim tim i aktivnih principa koji se nalaze u ovom preparatu pruža pomoć u održavanju prostate u dobrom fiziološkom stanju.  




Doziranje : 2 tablete na dan , posle jela.

PROST ERBE daje najbolje rezultate u početnom stadijumu adenoma prostate .Najbolji  rezultati se postižu preventivnim uzimanjem dok se bolest još nije ni razvila. Prema dosadašnjim  saznanjima za sprečavanje ovih tegoba u kasnijoj životnoj dobi i za očuvanje seksualne funkcije najbolje je je početi sa preventivnom upotrebom nakon 40 godine života.
  Osim patuljaste palme koja  direktno suzbija benigno umnožavanje ćelija prostate ostale komponenete deluju uroantiseptično ,  smanjuju rizik od urinarnih infekcija I komplikacija koje  infekcija donosi.
  PROST ERBE ne pokazuje neželjene efekte ni nakon višegodišnje primene pa ga preporučujemo svim muškarcima za zaštitu zdravlja urogenitalnog trakta. PROST ERBE se može nabaviti u svim apotekama bez lekarskog recepta..

Magistar Farmacije Saška Bogavac

Нема коментара:

Постави коментар